Foto: Arild Steinsland

Foto: Arild Steinsland

Er presten Gisle verdens beste unge forkynner?

Er Gisle Sørhus en av verdens beste unge forkynnere? Utstyrt med Luther – lue på hodet overbeviste i hvert fall den unge presten fra Sveio nok til å gå til finale i Det lutherske verdensforbunds (LVF) internasjonale prekenkonkurranse for unge prester.

 

Vinneren av konkurransen får preke under gudstjenesten som avslutter LVFs generalforsamling i Windhoek, Namibia 16. mai 2017.

For Gisle som opprinnelig er fra Tynset, har ikke veien til prestetjeneste vært en selvfølge. Han studerte først bachelor-programmet Ungdom Kultur og Tro ved MF. Etter ferdig studium, var Gisle ikke klar for arbeid og lurte på hva han skulle gjøre.

– Noen ved MF foreslo at jeg skulle studere videre til prest, men det opplevde jeg som en tulle- idé. Jeg anså meg slett ikke som kompetent til det.

Men etter å ha spurt litt folk og fått litt menighetspraksis, fant Gisle ut at prestetjeneste likevel ikke var så uaktuelt.

 

Preke uten manus

Veien til å bli en god forkynner var heller ikke selvsagt. Selv om Gisle i TV2 humørfylt og positivt i forbindelse med forkynnelse for barn, ble presentert under overskriften «sogneprest gikk bananas under barnegudstjeneste», har han brukt tid på å finne sitt eget uttrykk.

– Jeg gikk fort inn i den tradisjonelle prekerollen. Men jeg har, etter god veiledning blant annet fra naboprest Arild Steinsland og et preikekurs om preken uten manus, fått et mye mer bevisst forhold til den muntlige forkynnelsen. Da har det også blitt mye kjekkere å preke.

Gisle ble klar over konkurransen på Presteforeningens facebook-side. Fristen var i ferd med å gå ut, men han hadde heldigvis en ferdig preken som lå veldig nært opp til temaet «Frigjort ved Guds nåde».

– Jeg hadde dårlig tid. Derfor måtte jeg tilpasse og oversette prekenen slik at jeg, ikledd min Luther-lue, fikk lastet den opp på video like før fristen gikk ut.

 

Meningsfulle gjerninger

Hva har du ønsket å formidle i prekenen?

Jeg ønsker å koble sammen min lille livsfortelling med den store livsfortellingen. Poenget mitt er at det som gir livet mening er hva vi gir til andre og hva vi får fra andre. Å erfare Guds kjærlighet og leve etter det dobbelte kjærlighetsbudet er derfor to veier til mening. Meningen med livet finner vi ikke i å jage etter vår egen lykke. Gjerningene vi kalles til, handler om å leve ut våre liv som sanne meningsfulle mennesker. Når du ser på mennesker som har levd for andre; som Nelson Mandela, Frans av Assisi og Moder Teresa; det må jo ha vært meningsfylt?

 

Håper å vinne

Gisle Sørhus innrømmer at han håper å vinne konkurransen. Han har aldri vært på tilsvarende verdensomspennende konferanser før og har svært lyst på en slik erfaring.

– Jeg tenker at det blir et artig eventyr og ikke bare en konferanse. Det blir moro å møte folk fra hele verden og jeg håper at det samtidig blir mulig å se litt av landet.

Er du spent?

Gisle ler.

– Ja selvsagt, men det er jo moro allerede.

Han avslutter med et glimt i øyet:

– Jeg kan jo i luthersk sammenheng allerede regne meg for å være en av verdens beste unge forkynnere. Vinner jeg, er jeg den beste. Selvsagt er det gøy!

Da er det bare å hjelpe Gisle Sørhus til prekestolen under LVS´ generalforsamling i Namibia. Vil du bidra gjør du det ved å trykke på linken https://www.lwfassembly.org/en/preaching-contest-vote og avgi din stemme

 

Emneknagger

Forkynnelse