Strategi- og handlingsplan for Presteforeningen 2021-2024
Vedtatt på generalforsamlingen 15.-17. mars 2021.
A. Overordnede mål perioden 2021-2024
- Presteforeningen er den ledende fagforeningen for prester, teologer og teologistudenter i Norge.
- Presteforeningen skal motarbeide enhver form for diskriminering.
- Presteforeningen skal sikre at våre tillitsvalgte er godt forberedt til å ivareta medlemmenes interesser ved endringer i kirkelig organisering. Presteforeningen skal jobbe for at dagens nivå på medbestemmelse til medlemmer i rettssubjektet Den norske kirke ikke svekkes i ny kirkelig organisering.
- Presteforeningen skal arbeide for en kirkelig organisering i tråd med de føringer som er gitt av generalforsamlingen 2021.
- Presteforeningen skal bidra til en samfunnsutvikling i tråd med FNs bærekraftmål.
- Presteforeningen skal arbeide for at hensyn til klima og miljø blir godt innarbeidet i tariffavtalene.
- Presteforeningen skal arbeide for at kirken rekrutterer, utvikler og beholder kvalifiserte prester i alle prestestillinger.
- Presteforeningen skal arbeide for at stillingene til institusjonsprestene bevares.
- Presteforeningen skal arbeide for at Den norske kirke er et integrerende og inkluderende felleskap i møte med et større mangfold av språk og kultur og trosuttrykk.
- Presteforeningen skal legge til rette for at prestenes åndelige utvikling kan fremmes, slik at man til enhver tid kan fungere optimalt i de menigheter eller organisasjoner hvor man tjenestegjør.
B. Lønns og arbeidsvilkår – Mål for perioden 2021-2024
Presteforeningen vil i perioden arbeide for:
- At våre medlemmer har en lønnsutvikling i tråd med utviklingen i offentlig sektor. Lønnen skal gjenspeile kompetanse og ansvar, og ikke begrenses til minstekrav for stillingen.
- At våre medlemmer er sikret en ytelsesbasert pensjonsordning på nivå med offentlig ansatte.
- At flere grupper blant våre medlemmer er omfattet av systemer som sikrer en god og forutsigbar lønnsutvikling gjennom hele yrkeslivet, også ved tilbakevending til prestestilling etter å ha vært i annet arbeid.
- At fullført Erfaringsbasert master i praktisk teologi, Master i klinisk sjelesorg, andre relevante videreutdanninger på samme nivå eller høyere, og spesialistgodkjenning som prest i helse- og sosialsektoren, gir forutsigbar lønnsmessig uttelling.
- At godtgjørelsen for prestenes beredskapsordning i Den norske kirke heves, slik at den gjenspeiler tidsbruk og belastning.
- At godtgjørelsen som institusjonsprestene får for vakt og beredskap skal gjenspeile tidsbruk og belastning forbundet med ordningen.
- At ordningen med «fiktiv ansiennitet» opphører slik at reell ansiennitet legges til grunn for utbetalt lønn.
- At prestenes lønns- og arbeidsvilkår medvirker til rekruttering til teologisk utdannelse og kirkelige stillinger.
- At prester skal kunne tjenestegjøre i fast stilling også etter fylte 70 år, i samsvar med andre yrker som det er naturlig å sammenlikne seg med.
- At pensjonerte prester som gjør tjeneste i kirken har gode lønns- og arbeidsvilkår, ryddige rammer om tjenesten og klare avtaler og kontrakter med arbeidsgiver.
- At våre medlemmer har forutsigbare betingelser ved vakanser. Merarbeid må kompenseres med overtid. Meransvar må kompenseres med midlertidig høyere grunnlønn.
- At Den norske kirke har tilsettingsprosesser i tråd med kvalifikasjonsprinsippet slik at søkerne likebehandles.
- At tilsettingsprosessene i Den norske kirke sikres, slik at søkere ikke diskrimineres, jf. likestillings- og diskrimineringsloven § 6.
- At tilsettingsmyndighetene i Den norske kirke ikke benytter adgangen i likestillings- og diskrimineringsloven § 30 til å vektlegge samlivsform ved ansettelser.
- Å sette søkelys på den arbeidsmiljøutfordringen som det teologiske mangfoldet i vår kirke kan skape i et arbeidsfellesskap. Alle ansatte har krav på et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.
- At alle prester har gode kontorforhold med digitalt utstyr som tilfredsstiller dagens krav.
- At arbeidsgiver oppfyller sin tilretteleggingsplikt for ansatte med funksjonsnedsettelser.
- At våre medlemmers ledere har nødvendige virkemidler og tilstrekkelig handlingsrom for å tilrettelegge for den enkelte prests livsfase.
- At arbeidsgiver tilfører tilstrekkelig ressurser der det er behov for tilrettelegging.
- At ordningen med rekrutteringsboliger beholdes, og at boligene som tilbys er tjenlige og gode og prestenes boligbehov er overordnet kulturminnevern og andre hensyn.
- At det foreligger en mal for ordinasjonssamtalen, forutsigbare kriterier for ordinasjon, og at kandidaten har rett til å få en skriftlig begrunnelse for eventuelt avslag på ordinasjon og mulighet til å påklage biskopens beslutning til et annet organ.
- At KAs avtaleverk bidrar til at virksomhetene organiserer sitt arbeid i tråd med bærekraftmålene og sikrer en utslippsreduksjon på 50-55 % innen 2030.
- At arbeidsgiverne tilrettelegger for klimavennlige reiser til og i arbeidet.
- At arbeidstaker normalt ikke må stille med egen bil, og at det gis akseptabel kompensasjon i de tilfeller der arbeidstaker må stille bil til disposisjon i tjenesten. Videre at det jobbes frem miljøvennlige og fleksible alternativer for tjenestereiser med adekvat økonomisk kompensasjon.
- Godtgjøring også ved bruk av sykkel/el-sykkel.
C. Organisasjonsutvikling – Mål for perioden 2021-2024
Presteforeningen vil i perioden arbeide for:
- At våre tillitsvalgte i hele landet har forutsigbare og gode arbeidsforhold, og reelle muligheter for å utøve sine tillitsverv.
- At våre tillitsvalgte på alle tariffområder tilbys relevant og systematisk opplæring, i lov- og avtaleverk, medbestemmelse, arbeidsmiljø, forhandlinger og bisitterrollen, samt at tillitsvalgtopplæringen er kontinuerlig og videreutvikles med et særlig fokus på de lokale tillitsvalgte
- At flere kvinner tar på seg tillitsverv.
- At det er aktive studentlag på de største studiestedene, og kontakt med de øvrige studentmiljøene.
- At det etableres flere lokallag for pensjonister.
- I gjennomføringen av egne kurs og møter å alltid ha fokus på miljø og bærekraft, ved å legge til rette for kollektiv transport og andre grønne tiltak.
- At det lages en plan for organisering av PFs virksomhet som innebærer en reduksjon av PFs klimafotavtrykk med 50-55 % innen 2030, i tråd med bærekraftmålene.
- At Representantskapet vurderer om ny kirkelig organisering aktualiserer å danne en felles arbeidstakerorganisasjon for kirkelig tilsatte med høy utdanning.
- At Presteforeningen oppleves som en fagforening for alle medlemmene ved at vi i lokale, regionale og sentrale organisasjonsledd samtaler om hvordan vi som prestefellesskap kan møte hverandre med åpenhet og integritet, ved at vi ser verdien av det kollegiale og teologiske mangfoldet i vår kirke og møter hverandre med interesse og med vilje til å dele egne meninger og tanker.
D. Fagutvikling og kompetanse – Mål for perioden 2021-2024
Presteforeningen vil i perioden arbeide for:
- At det er forutsigbare og gode vilkår for våre medlemmers etter- og videreutdanning, i samsvar med Presteforeningens strategi for etter- og videreutdanning.
- At det på etter- og videreutdanningsfeltet er satt et særlig fokus på soknepresten som lokal leder, og at alle prester gis anledning til å utvikle seg som ledere.
- At våre medlemmer har en systematisk dialog med arbeidsgiver om sin egen kompetanseutvikling.
- At den etter- og videreutdanning som arbeidsgiver tilbyr er i tråd med de temaer som prestene etterspør.
- At proster sikres relevant lederopplæring og videreutdanning.
- At pensjonister får relevante tilbud om fagutvikling og kompetanseheving.
- At arbeidsgiver har tilgjengelige tiltak i møte med sårbarhet og slitasje, særlig som følge av at prester «lever av sin tro».
- At arbeidsgiver har ordninger som stimulerer prester til å ivareta sitt åndelige liv i tråd med ordinasjonsløftets forpliktelse til i studium og bønn å trenge dypere inn i de hellige skrifter og den kristne tros sannheter.
- At presteutdanningene, samt nødvendig etter- og videreutdanning, skal kunne kvalifisere prestene til å ivareta kirkens ansvar for å fremme menneskeverd, fred og vern om skaperverket i tråd med bærekraftmålene.
- At presteutdanningene utruster studentene til å lede menighetsutviklingen i soknene i tråd med kirkens oppdrag, og at prester får oppdatert etter- og videreutdanning i dette.
- Å legge til rette for et nettverk for hovedprester i helseinstitusjoner.
- At arbeidsgiver har ordninger som stimulerer til forskning.
- At tverrfaglighet stimuleres og verdsettes i prosessene med å løse kirkens oppdrag lokalt.
- Å ha fokus på dialog med samisk og kvensk kirkeliv i Den norske kirke, og vilkårene for prestetjenesten i samiske og kvenske områder. Presteforeningen bidrar i perioden til at samisk og kvensk kirkeliv synliggjøres som arbeidsfelt for prestetjenesten i Den norske kirke, uavhengig av geografi.
E. Kirkepolitikk og samfunnsengasjement – Mål for perioden 2021-2024
Presteforeningen vil i perioden arbeide for:
- Å være en aktiv bidragsyter til Den norske kirkes rekrutteringsarbeid til presteyrket og annen kirkelig tjeneste.
- At høye kompetansekrav til vigslet tjeneste beholdes, og at det legges til rette for flere veier til prestetjeneste for å bidra til økt rekruttering.
- At flere finner sin plass i kirkelig arbeid, ved å bidra til at Den norske kirke utvikler en kultur og organisasjon som tiltrekker seg både unge mennesker og andre-karriere-kandidater.
- En kirkeordning som særlig
-
- Avklarer den ordinerte tjenestens handlingsrom og plass i kirken
- Gir de vigslede stillingene selvstendighet, tillit og ansvar
- Ivaretar kirkens åndelige dimensjon
- Sikrer god kirkefaglig ledelse og gir gode rammer for utøvelse av ledelse
- Sikrer at biskopenes rolle som ledere og tilsynspersoner ikke svekkes
- Tar hensyn til norsk demografi og geografi
- Har et enkelt og kostnadseffektivt byråkrati
- Sikrer arbeidstakere medbestemmelse på alle nivå
- At Presteforeningen har et synlig samfunnsengasjement i saker som gjelder arbeidsliv og tros- og livssynspolitikk nasjonalt og globalt.
- At Presteforeningen har et nasjonalt og globalt engasjement, og samarbeider med kolleger i søsterkirker verden over, i saker som handler om bærekraftig utvikling, likestilling og internasjonal solidaritet, inkludert ivaretaking av flyktninger i Norge.
- At vern om skaperverket får en sentral plass i kirkens arbeid.
- Å sikre fortsatt tros- og livssynsbetjening i offentlige institusjoner.
- At Presteforeningen i forbindelse med Sannhets- og forsoningskommisjonens arbeid, bidrar til å belyse presters og kirkens rolle i fornorskningsprosessen blant samer og kvener.