Muiredach høykors

Muiredach høykors

Rapport fra studiereise: Keltiske høykors og helligsteder i Irland

Takket være Presteforeningens frie internasjonale stipend fikk jeg mulighet til å foreta en studiereise til keltiske høykors og helligsteder i Irland. Det ble en reise både til inspirasjon og lærdom og hvor møtet med folk, kultur og religion gjorde et stort inntrykk. Selve studiereisen var lagt opp som en rundreise i Irland og det er denne reisen jeg vil ta dere med på.

Høykorset i Muiredach
Muiredach høykorset ruver høyt.

Litt nord for Dublin ligger klosteret Monasterboice, som ble grunnlagt på 400 tallet av Saint Buithe. Dette var det viktigste senteret for religion og undervisning i flere århundrede. Stedet er i dag mest kjent for sine høykors og rundtårn. Det 5,5 meter Muiredach High Cross regnes blant de fineste høykors i Irland. Korset er fra 1000 tallet og dedikert til den tidligere abbed Muiredach mac Domhnaill. Korset har mange bibelske inngraveringer fra både det gamle og nye testamentet.

Lengre vest i Irland, nærmere bestemt ved elven Shannon, finner vi et av de helligste stedene i Irland, nemlig klosteret Clonmacnoise. Klosteret ble grunnlagt av Saint Cieran i 548. Stedet er godt bevart og fortsatt kan man se ruinene etter fem små klosterkirker, rundtårn og utallige irske høykors. I likhet med Monasterboice er Clonmacnoise også kjent for sine høykors. Her er det spesielt det 4 meter høye Cross of Scriptures som utmerker seg. Korset viser skildringer fra Jesu liv og korsfestelse. Stedet har et flott og informativt besøkssenter.

Turens høydepunkt var nok turen til Skellig Michael og lille Skellig, to øyer som ligger 12 km utenfor Irlands vestkyst ute i det åpne og mektige Atlanterhavet. Det er bare mulig for 250 besøkende om dagen på grunn av den sårbare naturen, og selv om jeg hadde booket plass på en av de små båtene var alt væravhengig. Men lykken sto oss bi og etter en times seilas kom vi fram til to nakne og steile klippeøyer som majestetisk reiste seg opp av havet.

Fra 500 tallet til 11 hundretallet var Skellig Michael et religiøst senter for keltiske munker. Her levde de et avsondret liv, så nær Gud som man kunne komme. En smal steintrapp med skjeve trin som munkene hadde hugget ut for 1500 år siden førte oss opp i himmelen. På toppen hadde munkene bygget steinhus hvor de levde sine enkle liv.

Skellingøyene er på UNESCO liste over verdenskulturarv.

250 bratte trappetrinn fører deg opp mot himmelen hvor de keltiske munkene levde i enkle kår.

Etter besøket på Skelling øyene reiste jeg nordover til den lille byen Kildare som er kjent for helgen Saint Brigid, født ca. 451 og 525. Sammen med Saint Patrick og Saint Columba regnes hun som en av Irlands skytshelgener. I 470 grunnla hun et dobbeltkloster for både kvinner og menn. Klosteret i Kildare hørte i sin tid til et av de beste i landet, og Brigid sitt virke som abbedisse nådde langt ut over Irlands grenser.

Som en del av rundreisen tilbrakte jeg også et par dager på Glenstal Abbey i nærheten av Limerick. Glenstal Abbey er et benediktiner kloster med en aktiv kommunitet som både driver en anerkjent boarding school og som inviterer til retreat og studie opphold. Vel verdt et besøk.

Studieturen til Irland var en opplevelse, et minne for livet. Det er fantastisk å se høykors som er over 1000 år gamle stå ute i naturen og som fortsatt er intakt. De står der, høyreiste, som bautaer fra en svunnen tid, som fortsatt inspirerer og minner oss om de bibelske fortellinger slik vi møter de innhogd i stein.

Høykorsene gjorde inntrykk. Likeså den vakre naturen, som skiftet fra grønne og frodige daler til karrige fjellområder og dype stup.

Den keltiske spiritualitet er formet av naturen, enkel, solid og kreativ. Dette så vi ikke minst under besøket på Skelling øyene hvor man «ikkje kunne tru at nokon kunne bu». Men det gjorde de. I enkle livsvilkår, inspirert av ørkenfedre fant munkene livsmening og tro , dette gjorde inntrykk som er til inspirasjon også i en norsk hverdag.