Konferanserapport: Den store salmereisen 2018

av Sjur Atle Furali

21. til 25. mai fikk jeg, takket være stønad fra Presteforeningen, mulighet til å delta på en salmereise i regi av Norsk hymnologisk forening. Vi kastet loss fra Oslo kl. 1300, og få timer senere var vi på plass i Fredrikstad, hvor vi fikk servert et fremragende foredrag om Egil Hovland, av Harald Herresthal, i Glemmen kirke. Herresthal ga oss en god oversikt over den bevegelsen Hovland, som komponist, erfarte. Det opplevdes naturlig å begynne en slik reise i Hovlands tonelandskap, all den tid vi jo visste at reisen skulle avsluttes med et besøk hos Svein Ellingsen. Etter Herresthals foredrag gikk vi hen til felles bespisning, men, klokken 2000 var vi alle sammen på plass i Glemmen kirke igjen. Da ledet Trond Gilberg og Herresthal oss, og noen soknebarn, gjennom en uforglemmelig salmekveld, hvor vi fikk synge noe av det mest verdifulle Hovland tilførte kirkens salmeskatt.

Morgenstund har gull i munn, og det hadde den også i Glemmen kirke, da reisefølget møtte til morgensang klokken halv ni. Det var undertegnede selv som ledet denne morgensangen, og det ble sunget 789 og 226 fra N13. Særlig sistnevnte passet godt, tatt sommerens vær i betraktning. Dessverre skulle det ta en tid før vi ble bønnhørt, og da hadde allerede, for Arendals, fatale investeringer blitt tatt. En herlig start på dagen, og straks over ni satt vi alle i bussen, i førte sangbart antrekk og nesen vendt mot Lund.

Vel fremme i Lund møtte vi Peter Sandwall, som ga oss foredraget How I got over – gospelmusikkens vei til en svensk 17-årings hjerte. Her lærte vi at utfoldelsen av ekte gospelmusikk ikke er en opptreden, men et åndelig fenomen, som skjer i nuet. Noen timer senere hørte vi dr. Alva Ekström fortelle om Anders Frostensons liv og diktning.

Det ble ingen overnatting i Lund, men vi kjørte sporenstreks til Malmø, hvor vi ble innlosjert på hotell. Et nødskrik før morgen gled over i formiddag ledet Øystein Thelle oss gjennom en morgenbønn av den gamle sorten, akkurat slik det kler ham! Kvart over ni entret en av Sveriges fremadstormende tenkere innen kirkemusikken, Jonas Lundblad, frem. Han doserte om musikkens egenart og autonomi i gudstjenesten. Særlig vektla han den svensk modernisten Sven-Erik Bäcks melodier. I N13 finner vi én Bäck-melodi (406).

Straks Lundblad var ferdig med sitt, satte vi oss i bussen og sang oss med munter mine til Den norske embetskirkens Sion: København! Der møtte vi en aldrende salmedikteren Hans Anker Jørgensen og hans langt yngre kompositør, Caroline Borello Lerche. De ledet oss gjennom en sangstund, hvor vi fikk synge meget av Anker Jørgensens salmer og Borello Lerches melodier. Det ble også foredraget av sokneprest Ghita Katz Olsen over Hans Ankers diktning.

Bussen suste videre, og klokken 17 var vi på plass i Lyng kirke, hvor vi fikk et salmeprogram, ledet av Holger Lissner og Birigtte Buur. Holger Lissner er en av de mest kjente, nye salmedikterne, så dette var riktig spennende. Hans Gå gjennom byens lange, rette gater har fått godt feste i Norge, og det var riktig spennende å høre hans tanker om salmediktning.

Ved morgengry satte vi oss atter på bussen, og kjørte mot Christiansfeld. Lite visste vi at dette ville bli turens kanskje mest oppsiktsvekkende besøk. Brødremenighetens egen kollektivby, bygget etter herrnhutisk modell, ble et spennende møte med en lite kjent side av dansk historie og kultur. Vi fikk gleden av å være med på en av deres Singstunde, hvor liturgien er en sammensetning av forskjellige salmers salmevers, satt sammen for å belyse et tema. En, for meg, helt ny måte å bruke salmeboken som verktøy i forkynnelsen på.

Halv fire stod vi parat i Viborg domkirke, klare for noe ganske annerledes, for det er noen støvlesteg mellom Christiansfeld og Grundtvig. Viborg domkirke er, som kjent, fylt av Joakim Skovgaards fresker, og de er sterkt inspirert av Grundtvig. En mektig opplevelse, å se salmer malt på kirkens vegger. Deretter ble vi invitert til bispegården av biskop Henrik Stubkjær, hvor vi blant annet fikk høre Morten Skovsted snakke om salmenettverket Syng Nyt.

Klokken kvart på tolv kastet vi loss fra Hirtshals, og satte kursen mot Kristiansand. Alle i reisefølget kjente på et vemod over at turen snart var til ende, samtidig som vi alle gledet oss stort til å treffe Svein Ellingsen i Stokken kirke. Der holdt Eyvind Skeie et foredrag om Sveins liv og diktning, og det ble et kort intervju med hovedpersonen.